Istorijat

Одбојкашки савез Београда спада у ред најорганизованијих спортских савеза у Београду.
Спада у ред ретких организација које су основане 1945.године.
Фискултурни одбор Београда основан је 26. маја 1945.године.
Имао је пододбор за кошарку, рукомет (велики) и одбојку.
Када обележавамо 60.година ОС Београда, треба бити поносан на сваку од ових година и рећи хвала сваком играчу и играчици у свим категоријама у 137 београдских клубова који су постојали од 1945.г. до 2005. године.

Београд је град у коме постоје кадровске школе као што су Факултет за спорт и физичко васпитанје, Спортска Академија, Више тренерске школе које представлјају стручно научни врх на овим просторима и доприносе савременом усавршаванју стручнјака и организатора у одбојкашком спорту.

Тренери из Београда представљају и дан данас највеће домете у струци, у земљи и свету.

Судије из Београда судиле су на највећим спортским такмичењима као што су: Олимпијске игре, Светска првенства, Светске купове, Светску лигу, Европска првенства и слично.

Београдски кадрови су руководили и руководе југословенском и српском одбојком и далису неизмеран допринос афирмацији наше одбојке у Европи и Свету.

Наравно да се поносимо и нашим спортским радницима и руководиоцима који су у протеклом периоду заузели угледна места у Европској одбојкашкој конфедерацији (ЦЕВ) и Цветској одбојкашкој федерацији (ФИВБ).

У Београду тренутно ради 42 клуба, са преко 2000 регистрованих такмичара, у којима ради преко 100 тренера.

ИЗ ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДСКЕ ОДБОЈКЕ

1918. - Српски војници су у Ђевђелији, на Солунском фронту, заиграли одбојку, научивши је од француских војника.

1924. - У Београду се почела играти одбојка, када је представник Међународне организације Црвеног крста, Американац Вилијам Вајленд, приказао одбојку наставницима и предњацима «Сокола», одржавши том приликом и курс из одбојкашких правила, уз демонстрацију игре.
Соколска друштва у Београду, неизмерно су заслужна за развој одбојке.

1941. - 15.-ог и 16.-ог августа, одржано прво такмичење одбојкашких секција београдских клубова и установа, на теренима Веслачког клуба «Београд» - БУСК, на Ади Циганлији.
Учесници такмичења су били: ВК «БУСК 1 и 2», ВК «Београд 1 и 2», «Заједница 1 и 2», «Митић» и «Брђанин». Играло се у 2 добијена сета, а у финалу је «Митић»победио први тим «Заједнице» са 2:0.

1942. - априла, одржана је оснивачка Скупштина српског савеза кошарке и одбојке. Председник је био др Светислав Вуловић.

1941. – 1945. Женске екипе су имали само Тениски клуб «БТК» и «БОБ».
Од 1941.г. секција за одбојку и кошарку имала је терене код купатила «Шест топола» на Сави, као и «Митић», Робна кућа.
Постојала су 23 одбојкашка клуба у којима је било доста играча који ће после ослобођења постати носиоци развоја одбојкашког спорта у Београду, као репрезентативци, одбојкашки радници, судије.
То су пре свих Драгослав Сиротановић – Сире, Раде Антић, Бошко Стојнов, Сава Дедијер, Бора Јовановић – Пикља, Велибор Лале Николајевић и други.

1945. - априла, у Суботици одиграна утакмица између репрезентација Суботице и Београда

1945. - јуна, мушка и женска одбојкашка репрезентација Београда гостовала заједно са кошаркашким репрезентацијама у Бугарској.

Мушку репрезентацију Београда су сачињавали: Живојин Зец, Драгослав Сиротановић, Слободан Кањевић, Јован Миодраговић, Чакра и Милан Ђорђевић.

1945. Октобра, основан је Одбојкашки одбор Београда.

У децембру, јануару и фебрару 1946.г., Одбор организује први «Зимски турнир».

1946. - Изабран први председник Одбојкашког одбора, др Живојин Зец.

Организовано Првенство Београда за жене и мушкарце.

1950. - 20.октобра, организован први турнир Ослобођења Београда «20. октобар».

1957. - 21. јануара, промењен назив у Одбојкашки потсавз Београда.

1964. - 1.априла поново враћен назив Одбојкашки одбор Београда.

1970.г. - нови назив који је задржан до данас, Одбојкашки савез Београда.

1975.г - Одбојкашки савез Југославије поверио је организацију 9.-ог Европског првенства за жене и мушкарце, Одбојкашком савезу Београда.

1977. ОС Београда је био организатор Европског првенства за јуниорке у Београду.

Од 1988.г. до данас председник ОС Београда је мр Драгољуб Милошевић.

Одбојкашки одбор, односно Одбојкашки савез Београда, од свог постанка, па до данас, поред Првенства Београда за млађе категорије, организује и Регионалну лигу за сениоре и сениорке и разна турнирска и Куп такмичења:

- Зимски турнир Београда, Турнир ослобођења Београда «20 октобар», Синдикални турнир, Јесењи турнир, Пролећни турнир, Божићни турнир, Летњу лигу Београда, Југокуп, Првомајски турнир градских омладинских репрезентација, Меморијални турнир «Драгослав Сиротановић- Сире» - Трофеј Београда и друге.